Internationaal archief

17-9-2015
​​​​Hieronder zijn korte verslagen te vinden van voorgaande (internationale) olympiades:

IJSO 2014 Mendoza (Argentinië)

Van 2 t/m 11 december werd de 11e International Junior Science Olympiad (IJSO) gehouden in Mendoza, Argentinië. Het thema van de olympiade was 'Remember the loveliness inside you'. De IJSO is een individuele kenniswedstrijd, gecombineerd met een teampracticum, voor jongeren van 14 en 15 jaar op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Aan de olympiade deden meer dan 220 leerlingen mee uit 40 landen. Nederland neemt jaarlijks deel met zes leerlingen, verdeeld over twee teams.Het Nederlandse team dat meedeed aan de 11e IJSO behaalde een zilveren en twee bronzen medailles. De prijsuitreiking werd verricht door de rector magnificus van UNCUYO, Universidad Nacional de Cuyo, prof. Daniel Ricardo Pizzi en prof. Lilia Dubine, directeur van RECRO. Wietske Hekstra (15 jaar), oud-leerling van het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk en momenteel al eerstejaars student op de Universiteit Twente, won een zilveren medaille. Jelmer Hinssen (14 jaar) van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Daniil Soloviev van het Stanislascollege in Delft behaalden brons. Gijs van Eck (Utrechts Stedelijk Gymnasium, Utrecht), Björn Johannesson  Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel) en Julio Josso (ORS Lek en Linge, Culemborg) ontvingen een certificaat van deelname.
De olympiade werd gewonnen door Kushagra Juneja uit India.

De leerlingen deden o.a. onderzoek aan de vergisting van suiker. Verder gingen ze na welke invloed het delven van bepaalde grondstoffen heeft op een biotoop en hoe de bodem van die biotoop verbeterd kon worden met inheemse planten en geschikte meststoffen.
Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid educatief, sportief en cultureel programma voorgeschoteld. Zo bezochten ze de olieraffinaderij YPF Energy Company, de olijfolieplantages Pasrai en Laur, de bekende wijnhuizen Los Tonelos en Vistandes. Ze gingen naar Potrerillos en maakten een bergtocht in de Andes. Verder werd er ruim gebruik gemaakt van de gelegenheid om internationale contacten te leggen met leeftijdsgenoten en nieuwe vrienden te maken. Het is bijzonder om aan een dergelijke wedstrijd in Zuid-Amerika deel te mogen nemen. De verschillen in cultuur en natuur maken dit tot een onvergetelijke belevenis.

De olympiade werd georganiseerd door het Centre for Development of Scientific Thinking in Children and Adolescents (RECREO), in samenwerking met de Universidad Nacional de Cuyo. RECREO is opgericht om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor jongeren door activiteiten te organiseren waarbij samenwerking tussen de jongeren met onderzoekers en wetenschappers centraal staat. De wedstrijd werd geopend door Alicia Hunter, plaatsvervangend minister van Onderwijs en coördinator van het nationale olympiadeprogramma in Argentinië.

IJSO 2013 Pune (India)

Van 3 t/m 12 december vond de 10e International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats in Pune, India. De IJSO is een individuele kenniswedstrijd, gecombineerd met een teampracticum, voor jongeren van 14 en 15 jaar op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Aan de olympiade deden 226 leerlingen mee uit 42 landen. Nederland neemt jaarlijks deel met zes leerlingen, verdeeld over twee teams.Het Nederlandse team dat meedeed aan de 10e IJSO behaalde vijf bronzen medailles. De prijsuitreiking werd verricht door prof. Rajagopala Chidambaram, Principal Scientific Advisor to the Government of India. Lukas Dijkstra (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven), Pepijn de Maat (Christelijk Gymnasium Utrecht), Marien Raat (Erasmiaans Gymnasium, Rotterdam), Geert Schulpen (Gymnasium Beekvliet,Sint-Michielsgestel) en Ethan van Woerkom (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) behaalden brons. Titus Schuurmans (Bataafs Lyceum, Hengelo) ontving een certificaat van deelname. De olympiade werd gewonnen door Ching Wei Hwang uit Taiwan.

Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid sportief en cultureel programma voorgeschoteld. Zo bezochten ze het Aga Khan Paleis, het zoölogisch park Katraj, Fort Jadhavgadh en de Giant Meterwave Radio Telescope (GMRT), een van 's werelds grootste radiotelescopen bestaande uit 30 gigantische schotels met een diameter van 45 meter. Bovendien was er volop gelegenheid om contacten te leggen en vrienden te maken onder internationale leeftijdsgenoten. Het is uniek om aan een dergelijke wedstrijd in India deel te mogen nemen. De verschillen in cultuur maken dit tot een onvergetelijke belevenis.

De olympiade werd georganiseerd door het Homi Bhabha Centre for Science Education (HBCSE), een nationaal centrum behorende bij het Tata Institute of Fundamental Research (TIFR). De wedstrijd werd geopend door prof. Anil Kakodkar, president van het Department of Atomic Energy.

IJSO 2012 Teheran (Iran)

De 9e IJSO vond plaats van 1 t/m 10 december in Iran en werd geopend door prof. Abbas Sahebghadam Lotfi, directeur generaal van het ministerie van Science, Research & Technology. De olympiade werd georganiseerd door AYIMI (Ariaian Young Innovative Minds Institute) en gehouden op NiGEB (National Institute of Genetics, Engineering and Biotechnology) in Teheran.  Aan de olympiade deden 161 leerlingen mee uit 31 landen.  Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid cultureel en recreatief programma voorgeschoteld. Zo bezochten de leerlingen Saadabad Palace, Fine Arts Museum en Tehran Bazaar. Ook was er veel informeel contact tussen de deelnemers onderling. Het is uniek om aan een dergelijke wedstrijd in Iran deel te mogen nemen. De verschillen in cultuur maakten dit tot een onvergetelijke belevenis.Het Nederlandse team dat meedeed aan de 9e IJSO behaalde drie medailles. De prijsuitreiking vond plaats in het Imam Ali Complex en werd verricht door mr. Yazdani, vice president van het Ministerie van Onderwijs. Jeroen Winkel van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen behaalde zilver. Kim van Adrichem (Stedelijk Gymnasium Schiedam) en Mike Daas (St. Michaël College, Zaandam) behaalden brons. Jelle Soons (Bernardinuscollege, Heerlen), Dylan Keijsper (Berger Scholengemeenschap, Bergen N.H.) en Susan Bergamin (Coornhert Gymnasium, Gouda) ontvingen een certificaat van deelname. De olympiade werd gewonnen door Lai-Ho Chang uit Taiwan. 


IJSO 2011 Durban (Zuid-Afrika)

De 8e IJSO vond plaats van 1 t/m 10 december in Durban en werd geopend door de staatssecretaris van Science & Technologie Derek Hanekom, voormalig minister van landbouw onder president Mandela. De olympiade werd gehouden op de Universiteit van KwaZulu Natal en gecombineerd met de 17e Klimaat Conferentie van de Verenigde Naties met het thema 'Working Together: Saving Tommorow Today'. Aan de olympiade deden 252 leerlingen mee uit 41 landen.

Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid cultureel en recreatief programma voorgeschoteld. Zo bezochten de leerlingen het 'Moses Mabhida Stadion' het natuurreservaat 'Tala Game Reserve' en de 'Innovative Climate Change Response Expo'. Daarnaast was er veel informeel contact tussen de deelnemers onderling.

Het Nederlandse team dat meedeed aan de 8e Internationale Junior Science Olympiade behaalde maar liefst vijf medailles. De prijsuitreiking vond plaats op George Campbell School of Technology en werd verricht door de minister van Science en Technologie, mrs Naledi Pandor en werd bijgewoond door Fabienne Hendricks en Marion Sieh van het Platform BètaTechniek. Han Mertens van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, behaalde zilver. Maurits Doelman (Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht), Hanneke Leegwater (Stedelijk Gymnasium Leiden), Jeroen Winkel (Stedelijk Gymnasium Nijmegen) en Sander Miedema (OSG Sevenwolde, Heerenveen) behaalden brons. Menno de Ridder (Praedinius Gymnasium, Groningen) ontving een certificaat van deelname. De olympiade werd gewonnen door Maksutov Aynuz uit Rusland. 

IJSO 2010 Abuja (Nigeria)

De 7e IJSO is van 2 - 11 december 2010 in Abuja, Nigeria gehouden; Deze wedstrijd is in het kader van 50 jaar onafhankelijkheid door de Nigeriaanse regering mogelijk gemaakt. De samenstelling van het team dat Nederland vertegenwoordigde was:
 • Matthijs Lip, leerling van het Gymnasium Camphusianum (Gorinchem) 
 • Anne Ji, Dendron College, Horst 
 • Han Mertens, Stedelijk Gymnasium, Nijmegen 
 • Thomas van den Hooven, Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven 
 • Jelle Steentjes, Candea College, Duiven 
 • Daan van der Weem, Stedelijk Gymnasium, Nijmegen
Op 30 november vertrok het team van Schiphol met de bedoeling enkele uren later door te vliegen naar Abuja. Helaas, door winterse omstandigheden heeft het team 26 uur vastgezeten in Londen. Na aankomst in Abuja zijn we, onder politie-escorte en op topsnelheid naar de ontvangstzaal gebracht.Nigeria is een bijzonder land. Dat bezoek je niet zomaar. Maar dank zij de inzet van vele Nigerianen is het een veilige en indrukwekkende ervaring geworden. En: met goede resultaten. Het Nederlandse team behaalde maar liefst drie medailles. De prijsuitreiking werd verricht door de minister van Science en Technologie, Bala Mohammed. Matthijs Lip van het Gymnasium Camphusianum te Gorinchem, behaalde goud. Het is de eerste gouden medaille voor Nederland sinds onze deelname in 2005. Daan van de Weem en Han Mertens, beiden van het van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, behaalde zilver, respectievelijk brons. Thomas van den Hooven Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven), Jelle Steentjes, Candea College (Duiven) en Anne Ji, Dendron College (Horst) ontvingen een certificaat van deelname. De olympiade werd gewonnen door Kai-Chi Wong uit Taiwan.Tijdens de culturele avond presenteerde alle deelnemende landen zichzelf. De jury kende het Nederlandse team een gouden medaille toe voor hun originele en ludieke bijdrage. Gezien het daverende applaus van de zaal was men het met deze beslissing eens.
 

IJSO 2009 Baku (Azerbeidzjan)


De 6e IJSO werd gehouden van 2 - 11 december in Baku; de hoofdstad van Azerbeidzjan  ("Azerbaijan")

Het resultaat was prima: maar liefst vijf medailles voor dit Nederlands jeugdteam tijdens deze zesde Internationale Junior Science Olympiade.

Eén deelnemer, de pas 14 jarige Daan van der Weem (Stedelijk gymnasium Nijmegen) uit Grave, behaalde zilver. De eerste zilveren medaille voor Nederland sinds onze deelname in 2005.Er was vier keer brons voor onze beta-talenten: twee leerlingen van het stedelijk gymnasium uit Arnhem behaalden brons in Baku: Kyra Defourny (Didam) en Rutger van de Leur (Dieren). De andere twee bronzen medailles werden behaald door Ernst Roos (Nijmegen) van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Rick Budé (Doenrade) van de Trevianum Scholengroep uit Sittard. Onze zesde leerling (Ryan Mohnen) zat wat score betreft vlak bij een bronzen medaille; helaas voor hem: net niet... maar ook hij heeft het prima gedaan.

Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid cultureel en recreatief programma voorgeschoteld. Zo was de kennismaking met deze jonge staat (onafhankelijk sinds 1991) iets bijzonders. Pas sinds die tijd kunnen zij hun olie-rijkdom in hun eigen land investeren en dat ze dat voortvarend aan het doen zijn,was goed te zien!! 

Uiteraard was er ook dit jaar veel ruimte voor informeel contact tussen de deelnemers onderling. Leerlingen uit Nederland blijken, mede door hun voorsprong in het Engels, erg gemakkelijk contact te kunnen leggen met leeftijdgenoten uit andere landen!

 


​Het Nederlandse team had zich ook dit jaar weer bijzonder goed voorbereid en tijdens de voorbereidingsdagen ontstond al snel een echte teamgeest. Duidelijk bleek dat de deelnemers zich zelfstandig, aan de hand van het oefenmateriaal, prima hadden voorbereid. Soms alleen, soms met hulp van docenten opschool, soms met hulp van ouders. Die investering heeft geloond gezien de prima scores van alle 6 de deelnemers.

IJSO 2008 Changwon (Zuid-Korea)

De internationale olympiade werd van 7 t/m 15 december gehouden in Changwon, Zuid-Korea.
Nederland werd in Zuid Korea vertegenwoordigd door: 
 • Jake Jonkman; Maerlant Lyceum Den Haag 
 • Francis Lelivelt; Stedelijk Gymnasium Nijmegen 
 • Bas Ouwerkerk; Camphusianum Gorinchem 
 • Chris Ripken; Stedelijk Gymnasium Den Bosch 
 • Ignace Schoot; Stedelijk Gymnasium Arnhem 
Huaiping Yuan; OSG Bataafse Kamp HengeloNaast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid cultureel en recreatief programma voorgeschoteld en was er veel informeel contact tussen de deelnemers onderling. Speciaal waren ook de lezingen die voor de kleine 300 jonge talenten door erkende, internationale wetenschappers werden verzorgd.

 
 


Het Nederlandse team had zich bijzonder goed voorbereid en tijdens de voorbereidingsdagen ontstond al snel een echte teamgeest. Dat betaalde zich uit middels een uniek resultaat: Het gehele Nederlandse team dat deelnam aan de 5e Internationale Junior Science Olympiade behaalde een bronzen medaille. 
Vooral dankzij een uitstekend praktisch examen, zaten zij dicht bij zilver. Maar, gezien de beperkte trainingsmogelijkheden in ons land -in vergelijking met andere landen- is een constatering dat ons land bij de beste 35% van de wereld zit iets om trots op te zijn!
 

IJSO 2007 in Taipei (Taiwan)

Na afronding van de eerste ronde (op 65 verschillende scholen) is bepaald welke leerlingen door mochten naar de landelijke eindronde. De beste negentien leerlingen werden uitgenodigd en op 20 juni 2007 werd na een bijzonder spannende strijd het team bepaald. Er werden vijf leerlingen uit leerjaar drie geselecteerd en een teamlid kwam uit leerjaar vier. 

Door de heer Slagter van de VO-raad werden de zes tickets symbolisch uitgedeeld. 
China Airlines, de Radboud Universiteit en Texas Instruments zorgden voor prijzen voor alle deelnemers aan deze eindronde.Het Nederlands team voor 2007 bestond uit:. 
 • Roel Botter; OSG Bataafse Kamp, Hengelo 
 • Remie Janssen; Stedelijk Gymnasium Nijmegen 
 • Daan van Kleef; Utrechts Stedelijk Gymnasium 
 • Chris Ripken; Stedelijk Gymnasium 's Hertogenbosch 
 • Aleid Oosterwijk; Praedinius Gymnasium, Groningen 
 • Jan-Willem Goossens; Liemers College, Zevenaar 

 
 

De wedstrijd in Taiwan was pittig. Maar met goede herinneringen en een bronzen medaille voor Jan-Willem Goossens is het team vermoeid maar tevreden teruggekomen.
Vooral de contacten met de mensen uit bijna 40 andere landen waren heel bijzonder waardevol. Het Nederlandse begeleidingsteam werd unaniem voorgedragen om te onderzoeken of een gastheerschap in 2011 haalbaar zou zijn.

De financiële crisis die in het najaar 2008 ook over onze bedrijven spoelde,heeft er toe geleid dat we dat niet kunnen waarmaken. Anderzijds de bereidheid is en was groot, dus....wie weet wat de toekomst voor Nederland als science-land nog brengt.

IJSO 2006 in Sao Paulo (Brazilië)

Van 3 tot 12 december 2006 vond de derde IJSO plaats in Sao Paolo (Brazilië). Nederland nam deel met zes vijftienjarige 'science-sterren'. Na de landelijke voorwedstrijd die in het voorjaar van 2006 op de deelnemende scholen werd afgenomen(met circa 1200 deelnemers) bleven er uiteindelijk 15 kandidaten over. Tijdens een spannende landelijke finale op het Candea College in Duiven, bleven de zes Brazilië-gangers over:
 • Minke Reijers Marnix College Ede
 • Jan-Willem Goossens Liemers College Zevenaar 
 • Pieter Kouyzer Marnix College Ede 
 • Erik Hogenbirk CSG Jan Arentsz Alkmaar 
 • Bas Horn Stedelijk Gymnasium Breda 
 • Kim Alards Dendron College HorstHet team heeft met succes deelgenomen. De score was met drie medailles nog hoger dan die in 2005. Alle zes de Nederlandse studenten behaalden (omgerekend) een score van 6 of hoger. Dus ook succes in de breedte!!

Pieter Kouyzer en Bas Horn behaalden een bronzen medaille. Ook Erik Hogenbirk kreeg brons maar gezien zijn hoge score heeft hij aan het zilver heeft mogen 'ruiken'...Jammer, net niet.
 

IJSO 2005 in Yogyakarta (Indonesië)

In 2004 en 2005 werd door de initiatiefnemers uit Indonesië in hun eigen land de eerste en de tweede Internationale Junior Science Olympiade georganiseerd. Een toen nog nieuwe wedstrijd voor vijftien jarigen op het gebied van science en technologie met open vragen, meerkeuze vragen en een practicumtoets. Alle toetsen waren toen nog individueel; sinds 2006 is de practicumtoets een wedstrijd per team (drie leerlingen) waarbij het kunnen samenwerken een belangrijk onderdeel vormt. Bij deze eerste olympiades kwamen de ruim tweehonderd deelnemende scholieren uit circa 35 verschillende landen.

Dankzij verschillende sponsoren, kon Nederland in december 2005 in Yogyakarta voor het eerst meedoen.Onze vertegenwoordigers (drie jongens, drie meisjes) hebben, behalve veel internationale contacten en goede herinneringen, twee bronzen medailles (Frank de Graaf en Gert van Mourik van het Candea college)mee naar huis genomen.


​Op grond van deze ervaring is vervolgens begin 2006 besloten om namens Nederland te blijven deelnemen. Nadrukkelijk is daarbij gekozen om de selectie te richten op jongens en meisjes die ten tijde van de de selectie in leerjaar 3 havo of vwo zitten.
Contactpersoon