Brons voor Nederland tijdens 13e IJSO op Bali

12-12-2016

Jonge Nederlandse sciencetalenten scoren op Bali

Van 2 t/m 11 december vond de 13e International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats op Bali. Het thema van deze olympiade was 'Science for Creative Innovation'. Dit jaar gingen 276 topleerlingen uit 48 landen de strijd met elkaar aan. In 2017 wordt de 14e editie van de IJSO in Nederland gehouden.
Tijdens de slotceremonie kregen de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Rob Swartbol, en de voorzitter van de stuurgroep IJSO 2017, Emiel de Kleijn, de olympiadevlag uit handen van IJSO-president Paresh Joshi en de voorzitter van IJSO 2016, Kamsul Abraha. 

Het Nederlandse team heeft met scores van bijna 80% een mooi resultaat neergezet en wist zich daarmee goed te handhaven in het internationale wedstrijdveld dat met name door de Aziatische landen domineerd werd.
Annejan van den Dool van het Gomarus College in Groningen, Sebastiaan Hoek van het Stedelijk Gymnasium Haarlem, Tobias Veerkamp van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda en Ruard van Workum van het Stedelijk Gymnasium Arnhem behaalden een bronzen medaille. Nena Slaats van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven en Miriam Zegelaar van het Bernardinuscollege in Heerlen vielen helaas net buiten de medailles. Zij kregen een certificaat met eervolle vermelding.
De olympiade werd gewonnen door Chun-Mao Lai uit Taiwan. Ok de landenprijs ging naar Taiwan. De prijs voor het beste teampracticum werd gedeeld door Brazilië, China en Rusland.

Organisatie en programma
De 13e olympiade werd georganiseerd onder supervisie van het ministerie van Onderwijs en Cultuur van Indonesië, onder auspiciën van het internationaal IJSO-comité dat bestaat uit vertegenwoordigers van alle continenten.
De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen; een meerkeuze-, een open vragen toets en praktische opdrachten. De toetsen waren geïnspireerd door het thema van de olympiade maar ook deels door het gastland Indonesië. Zo was een grote opgave voor natuurkunde gekoppeld aan SCUBA-duiken, een biologie-opgave aan de komodovaraan en scheikunde aan kruidnagel- en kokosolie. In de praktische opdrachten stond een onderzoek over nootmuskaat centraal.161212 Top6 IJSO2016 Bali met ambassadeur.jpg