Uitslag eindronde 2017

10-4-2017

Selectie nationale teams voor kenniswedstrijd International Junior Science Olympiad bekend
Thijs de Kok (14 jaar) uit Mierlo, vwo 3-leerling van het Carolus Borromeus College in Helmond en de 15-jarige Annejan van de Dool, vwo 4-leerling uit Groningen van het Gomarus College in Groningen zijn de winnaars van de nationale selectieronde voor de 14e International Junior Science Olympiad (IJSO). Die was op 7 april aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen( HAN), Faculteit Techniek in Nijmegen. Samen met tien andere briljante leerlingen vormen zij de twee teams die in december ons land vertegenwoordigen op de internationale olympiade ‘IJSO2017’.

Top 12 IJSO2017 met C Boele (klein).JPGSelectie nationale teams voor IJSO2017
Tijdens de nationale eindronde zijn zij als besten uit de bus gekomen. Er was een wedstrijd voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. Ook is bepaald wie de beste havist was. Dit is Nienke Kleinjan (14 jaar) uit Vriezenveen, havo 3-leerling van het Pius X College in Almelo geworden. Cees Boele, voorzitter van het College van Bestuur van de HAN reikte de prijzen uit. Circa 3000 leerlingen hebben aan de voorselectie deelgenomen en uiteindelijk zijn twaalf toppers geslecteerd die gaan trainen voor de internationale die dit jaar voor de veertiende keer gehouden wordt. IJSO2017 wordt van 3 t/m 12 december gehouden in de regio Arnhem/Nijmegen. Vijftig landen vaardigen elk een team van zes leerlingen af. Nederland mag als organisator met twee teams deelnemen.

Jaarlijkse nationale en internationale scienceolympiade
Het doel van deze jaarlijkse wetenschapswedstrijd is om leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Daarnaast biedt de IJSO leerlingen al op jonge leeftijd de kans om kennis te maken met een internationaal netwerk van getalenteerde bètascholieren. De landelijke voorronde bestond uit een schriftelijke toets en tijdens de eindronde zijn de kandidaten ook getest op hun praktische vaardigheden.
In 2017 treedt Nederland op als gastland.Het is het eerste West-Europees land die deze olympiade huisvest. In 2018 is het Botswana, daarna Duitsland en mogelijk Turkije. Zo gaat deze olympiade sinds 2004 de wereld rond, met steeds een ander thema.

Thema Water en Duurzaamheid
De opdrachten zijn dit jaar afgestemd op het thema: Water en Duurzaamheid. Met deze keuze wordt een bijdrage geleverd, nationaal en internationaal, aan het besef bij onze jeugd van het belang van dit thema. Waterveiligheid en waterzekerheid spelen wereldwijd een steeds belangrijkere rol. Hoe we in de toekomst duurzaam om kunnen gaan met water en grondstoffen, is juist voor de jeugd van groot belang. Mondiaal leren denken en lokaal doen.

Contactpersoon