Winnaars eindronde 2018

28-6-2018

Dante Bosgoed wint nationale eindronde voor International Junior Science Olympiad

Dante Bosgoed (15 jaar), leerling van het Erasmus College in Zoetermeer, heeft de nationale eindronde voor de 15e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen. Aan de voorronde deden 3000 leerlingen mee van 200 scholen. Hieruit waren de beste 23 leerlingen, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo, geselecteerd voor de landelijke eindronde die op 22 juni is gehouden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Faculteit Techniek in Nijmegen. Marloes van de Schepop uit Wierde van het Pius X College in Almelo werd beste havist.

De top-6 bestond verder uit: 2. (ex aequo) Jochem van den Broek (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en Martin van den Hogen (Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther), 4. Kik Hoekjen (Gymnasium Apeldoorn), 5. Gijs Michiels (Gymnasium Beekvliet, Sint –Michielsgestel), 6. Casper Tops (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum).
De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat van 2 t/m 11 december 2018 deel gaat nemen aan de 15e IJSO in Gaborone (Botswana). Behalve het wedstrijdelement zijn het leggen van internationale contacten met leeftijdsgenoten, afkomstig uit meer dan 50 landen, en kennisnemen van elkaars cultuur en gebruiken speerpunten bij deze olympiade. 

De prijzen werden uitgereikt door Beatrice Boots, directeur van het Platform Bètatechniek. Boots zei: 'Deze jongeren zijn de volgende generatie die van belang is voor de innovatiekracht van Nederland, die moeten we koesteren. Behalve dat we meer jongeren stimuleren voor bèta en techniek studies te kiezen is investeren in kwaliteit en excellentie ook van groot belang. Het is ‘en en’. Olympiades zoals IJSO zijn dan ook van wezenlijk belang voor de innovatie-ambities van Nederland.'

De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van IJSO-Nederland, aan het Utrechts Stedelijk Gymnasium (vwo) en het Lorentz Casimir Lyceum (havo) in Eindhoven. De Kleijn benadrukte: 'Op alle scholen zitten talenten. Leerlingen stimuleren om mee te doen aan olympiades is een goed middel om ze hun talenten te laten ontdekken en verder te verdiepen. Scholen geef je leerlingen deze kans!'

IJSO2018 Top 6 (klein).JPG
 

Contactpersoon